To dører

Tons­en­ha­gen, 1. okto­ber 2024

Kjære Mazdak,

[…] Cloaca Maxima, strå­lende! […]

Den store kloak­ken er det gamle Romas største under­verk, skri­ver Pli­nius den eldre i sin natur­his­to­rie. Roma er en hen­gende by, skri­ver han, folk seilte under den i båter. Han fort­set­ter: Syv elver løper gjen­nom byen og møtes i én kanal. Vannet slår mot veg­gene, og flom og jord­skjelv rammer byen, byg­nin­ger raser sammen, men like­vel, syv hundre år etter Tarqui­nius Priscus’ tid, holder tun­ne­lene stand.

Tarqui­nius Priscus er Romas femte konge, seks hundre år før Kris­tus. Han anleg­ger kloak­ken for å tørr­legge myr­sletten mellom de to høy­dene Kapi­tol og Pala­tin, og derfra vokser den evige byen frem. Pli­nius fort­setter, og det er dette jeg ville vise deg, han skri­ver om de første kloakk­arbeiderne:

Dette må nevnes siden de mest kjente his­to­ri­kerne har over­sett det. Tarqui­nius Priscus påla byens inn­byggere å utføre arbei­det, og det var både u­sed­vanlig hardt og lang­varig. De pro­test­erte ved å begå selv­mord i hope­tall, og for å få bukt med dette tenkte kongen ut et sel­somt bote­middel som bare er blitt tatt i bruk ved denne ene an­lednin­gen. Han kors­festet alle som hadde tatt sitt eget liv, og lot dem henge til spott og spe for sine med­borgere, og dyr og rov­fugler rev dem i styk­ker.

Kuren virker, romerne er et ansten­dig folk, skri­ver Pli­nius, og de rødmet av skam ved tanken på en slik skjebne. De glemte at de ikke ville føle skam som døde. Det sies at Tarqui­nius bygget tunnel­ene så store at en fullast­et høy­vogn kunne pas­sere gjen­nom dem, av­slutter han.

[…]

Kloak­ken løper ut i Tibe­ren neden­for Ponte Rotto, «den øde­lagte broen», Romas eldste, en over­­grodd ruin ute i elven. Jeg står under et bue­hvelv i den mas­sive elve­muren og ser inn i kloakk­åpningen. Den er stor som en høy­stakk og halvt opp­fylt av jord. En liten, skit­ten bekk sild­rer ut. Her kommer ingen inn. […]

Det finnes en dør, i et hull i en skrå­ning på Forum Roma­num. Den er låst. Jeg blir sitt­ende der lenge, på en trappe­helle uten­for døren, og etter en stund kommer en eldre mann bort. Du vil se kloak­ken, sier han. Ja? sier jeg. Det finnes en annen inn­gang, sier han. Jeg kan vise deg. Vi ser lenge på hver­andre. Han er høy, mørk og mager, med grå­sprengt skjegg og hår. Han har mørke, brenn­ende øyne. Du må be­tale, sier han. Jeg rister på hodet. Nei, sier jeg. Nei, men takk. Han nikker og går sin vei.

Han skremte meg. Han kan ha vært en raner, eller ferge­mannen Kharon, tenkte jeg der jeg satt i trap­pen. Han var kommet for å lede meg over den gift­ige elven til døds­riket, men jeg var ikke klar. Jeg reiste meg og gikk til­bake til vandrer­hjemmet. […]

J.

*

Kjære Mazdak,

[…] i tea­te­ret stiger spø­kel­ser opp av jorden, gjen­nom fall­dører eller et trappe­hull i bakken – dette er Kha­rons trapp, eller den kharo­niske trapp, skri­ver gram­ma­ti­ke­ren Poly­dev­kes i sin store navne­fortegn­else. Jeg har sittet i en slik trapp og sett utover et tomt teater, men det er en annen his­to­rie. Dette er en his­to­rie om et lite klikk i en lås.

Det var kveld, en kveld i august, og jeg var ute og gikk, da jeg fikk øye på en lys­ende rød blomst ute på en eng. En valmue, tenkte jeg, og jeg gikk ut i det høye gres­set for å plukke den. Et lite stykke ut på engen la jeg merke til et åpent felt i gress­et bak bloms­ten. Det lå noe der, noe stort, og jeg ble nys­gjerrig, jeg gikk bort og stan­set foran en dør. Den var grå­blå og så ut til å ha ligget der lenge, meste­parten av malin­gen var flas­set av og hånd­taket var rus­tent. Jeg så meg rundt. Jeg gikk rundt den. Jeg satte meg på kne, bøyde meg ned og kikket inn i nøkkel­hullet. Jeg så ingen­ting, det var helt mørkt der inne. Jeg reiste meg og ble stå­ende og se på døren. Jeg åpnet den og gikk inn.

[…]

J.

Dør til Cloaca Maxima på Forum Romanum, Roma.
Dør til Cloaca Maxima på Forum Roma­num, Roma. Ukjent foto­graf.

Jørn H. Sværen (f. 1974) er for­fat­ter, for­leg­ger, redak­tør og over­set­ter. Siste utgi­velse: Hvitt og svart (Eng­land Typo­gra­fisk Verk­sted, Oslo 2024).